Jets

Praktisch advies in rare tijden

AVG Proof (thuis) werken


(geschreven 21 maart 2020, op basis van informatie van de Autoriteit Persoonsgegevens)

Zoveel mogelijk thuis werken – een uitgelezen kans voor cybercriminelen. Een paar dingen waar thuis op gelet kan worden om te voorkomen dat uw bedrijf of werknemer een datalek wordt:
  • Werk zoveel mogelijk op de servers van het bedrijf. Meestal moet daarvoor dan ook de apparatuur van het bedrijf gebruikt worden. Als daar niet al een bruikleenovereenkomst voor bestaat, dan is die hier te vinden.
  • Wees voorzichtig met cloud-oplossingen, zeker als ze gratis zijn. Mediawijsheid zegt niet voor niets ‘If You Are Not Paying, You Are The Merchandise’.
  • Datzelfde geldt voor video (chat) diensten. Sommige organisaties hebben beveiligde opties voor video-chatdiensten. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan ‘https’ in het begin – de s staat voor secure, beveiligd dus.
  • Moet er toch via consumenten apps als FaceTime of Skype gepraat worden over gegevens van klanten, let dan op met het uitwisselen van privé-informatie. Een praktisch bruikbare tip is om over de klant, leerling of patiënt te praten met anderen alsof je in een volle bus zit. Dus niet ‘Pietje moet zijn mondeling over doen’ of ‘Katja de Vries moet de rekening nog betalen’, maar ‘de derde student van Havo 5B moet zijn mondeling overdoen’ en ‘de mevrouw die laatst dat beeldscherm bestelde moet de rekening nog betalen’.
  • Hetzelfde geldt voor chat apps als Whatsapp of Signal. Ook hier in omfloerste termen over derden praten en na elk gesprek de historie wissen.
  • Wees extra alert op phishing mails.
  • Thuis uiteraard de eigen beveiligde WiFi gebruiken – en geen werkmails openen of versturen op open netwerken.

Voor bedrijven staan er meer (technische) tips hier