Jets

Praktisch advies in rare tijden

De KOR, de Kleine Ondernemers Regeling, bestaat al wat langer en is niet alleen maar een corona-maatregel. De KOR is bedoeld voor ondernemers die relatief weinig omzet hebben– meestal draait het dan om parttime ondernemers.
De drempel is een omzet per jaar van €20.000,- euro exclusief BTW. Haal je (in een normaal jaar) meer omzet dan deze grens, dan kan je geen gebruik maken van de KOR. Ook bij sterk wisselende omzetten moet worden gekeken naar de omzetten van meerdere jaren. Wel of niet meedoen aan de KOR regeling kan alleen als je drie jaar of langer dat drempelbedrag niet haalt.

Het belangrijkste kenmerk van de KOR is dat je geen ondernemer (meer) bent voor de BTW. Dat houdt in dat je facturen zonder BTW mag versturen – en (contante) verkoop zonder factuur mag ook. Anderzijds kan je de BTW die je betaalt op inkopen, kosten en investeringen ook niet meer aftrekken van de afdracht BTW. Je gaat dus in feite ‘BTW-loos’ ondernemen.
Dat heeft zo zijn voordelen:
  • Je hoeft geen facturen met BTW meer te sturen,
  • Je hoeft (bij contante verkoop) geen BTW administratie meer bij te houden
  • Je administratieve verplichtingen worden (dus) veel minder
  • Omdat BTW jouw prijs voor klanten verhoogt, kan het voor hen voordelig zijn als je deze niet meer in rekening hoeft te brengen, namelijk als zij die BTW niet kunnen aftrekken als voorbelasting
Maar deelname aan de KOR heeft ook nadelen:
  • De BTW die je moet betalen op inkopen en kosten is niet meer terug te vragen, dat maakt dit duurder voor je
  • Kiezen voor de KOR is voor de langere termijn: zodra je omzet een jaar boven die € 20.000,- komt, vervalt de regeling voor drie jaar.
  • Deelnemen aan de KOR zorgt er ook niet voor dat je automatisch geen ondernemer meer bent voor de inkomstenbelasting. En voor die inkomstenbelasting moet je nog altijd wel een administratie voeren.