Jets

Praktisch advies in rare tijden

TOGS Regeling


(geschreven op 29 maart, op basis van informatie van de Kamer van Koophandel)

4.000 euro om de eerste nood te overbruggen. Dat is kort gezegd de nieuwe TOGS Regeling: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. Deze eenmalige belastingvrije gift kan nu aangevraagd worden. De regeling staat open tot 26 juni.

Het is bedoeld voor bedrijven die verplicht moesten sluiten, voor bedrijven die vanwege de anderhalve meter regeling hun werk niet meer kunnen uitoefenen en voor bedrijven die indirect getroffen worden.

Er zijn wel een tweetal verklaringen die je moet doen, wil je in aanmerking komen voor de regeling. De belangrijkste twee zijn:
  • Je moet verklaren dat je minstens 4.000 euro aan omzetverlies verwacht tussen 16 maart en 15 juni,
  • en dat je in deze periode minstens 4.000 aan vaste lasten hebt, ook nadat je al gebruik hebt gemaakt van andere steunmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de NOW Regeling.

Voorwaarden

  • Je bent ingeschreven bij de KVK
  • In het bedrijf zijn niet meer dan 250 mensen werkzaam
  • Je hoofdactiviteit was een van de SBI Codes die aangewezen zijn door de overheid
  • Het bedrijf is gevestigd in Nederland
  • Het bedrijf is gevestigd op een ander adres dan je huis-adres (hier is een uitzondering op voor bepaalde horeca-ondernemingen die geen fysiek adres hebben. Denk aan mobiele horeca)
  • Je hebt een bankrekeningnummer op naam van het bedrijf
  • Je hebt geen surseance van betaling of faillissement lopen

SBI Code

Om bedrijven die wel en niet in aanmerking komen van elkaar te onderscheiden, wordt gebruik gemaakt van de code die aan je bedrijfsactiviteit is toegekend door de KVK. Deze SBI-Code (Standaard Bedrijfs Indeling) kan je opzoeken door met DigID in te loggen op je eigen bedrijf (hier de link) en dan te kijken bij ‘Activiteiten’. Daar staat een 4 of 5 cijferige code. Deze code bepaalt of je wel of niet in aanmerking komt voor de regeling.

Bepalend is de SBI code die je als hoofdactiviteit (dus als eerste code) had staan op 15 maart 2020. Eventuele nevenactiviteiten tellen niet mee!

De aanvraag kan online via de website van RVO.nl ingediend worden. Indien je inderdaad in aanmerking komt, kan je het geld binnen drie weken verwachten.
Achteraf zal gecontroleerd worden of je inderdaad recht had op het geld. Als dat niet het geval bleek te zijn, dan kan het bedrag teruggevorderd worden.