Jets

Praktisch advies in rare tijden

Bedrijfsvoering in tijden van de corona-uitbraakWaar de supermarkten gouden dagen hebben (het is drukker dan met kerst), treffen de maatregelen die worden genomen rondom de corona-uitbraak sommige bedrijfstakken heel hard. Natte horeca moet verplicht sluiten, door lock-downs van omliggende landen ligt het toerisme op zijn gat en social distancing zorgt voor lege winkelstraten. Ondernemers kunnen behoorlijk last hebben van deze crisis, zelfs als niemand in het bedrijf ziek wordt. Op deze pagina uitleg van een aantal maatregelen die genomen zijn door het ministerie van Economische zaken, en tips om deze crisis door te komen.

Uitstel van betaling OB/LB en verlaging IB/VpB


Op 12 maart heeft het ministerie van Economische zaken al een brief uit laten gaan met maatregelen om ondernemers te kunnen helpen. Deze maatregelen werden met de persconferentie van 17 maart nog eens verruimd. Een van de eenvoudigste maatregelen is het aanvragen van uitstel van betaling van de Omzetbelasting en de Inkomstenbelasting, en het verlagen van de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Meer uitleg hierover staat hier

Gezonde bedrijfsvoering aantonen


De meeste maatregelen zijn bedoeld voor ondernemers die onder normale omstandigheden wél een gezond bedrijf zouden kunnen draaien. Bij een aantal aanvragen zult u dat ook aan moeten tonen. Hoe toont u dat nou aan? Jets maakten een voorbeeld, wat u kunt gebruiken. Een eenvoudige opzet die u zelf kunt maken met behulp van uw oude jaarcijfers (van de aangifte IB of VpB) en de aangiften omzetbelasting van eerdere jaren. U leest het hier.

Wie is een geschikte derde deskundige?


U kunt wel beweren dat uw bedrijf normaal gesproken gezond is, maar in een aantal gevallen zijn uw mooie blauwe (of bruine, of grijze) ogen niet genoeg en wordt er om een verklaring van een derde deskundige gevraagd. We zochten uit wie een geschikte derde deskundige is.


AVG Proof (thuis) werken


Die hele AVG en Privacywetgeving lijkt een beetje naar de achtergrond verdrongen nu. Begrijpelijk, maar ook het boevengilde zal de bakens moeten verzetten (de inbraak-niche in hun branche is een beetje lastig geworden nu iedereen thuis zit?) en cybercriminelen zitten niet stil. Dus hier een aantal tips om AVG Proof (thuis) te werken.

Cadeaubonnen en het gevaar van de tweede verdrinking


Als watersporters kennen de Jets de gevaren van de tweede verdrinking: de drenkeling is boven, maar verdrinkt alsnog in het vocht wat in de longen is gekomen. Dat gevaar zien we ook in cadeaubonnen. Dat leggen we hier uit.

Gemeentelijke regelingen


Niet alleen de rijksoverheid schiet ondernemers die getroffen worden door de corona-maatregelen te hulp, ook gemeentes doen dat. We maakten een korte inventarisatie van regelingen die (mogelijk) ook in uw gemeente worden aangeboden.

Erop of er onder


De eerste berichten komen al binnen over ondernemers die vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. De horeca, bedrijven in de toeristische sector, bedrijven in toeristische regio’s die een deel van hun doelgroep zien verdwijnen, retailers in lege winkelstraten, maar ook bedrijven die net flink geïnvesteerd hadden: voor een aantal ondernemers was het al voor de corona-uitbraak erop of eronder en dan zit het nu dus dubbel tegen. Laten we er niet omheen draaien: een aantal bedrijven zal het niet redden. Tijd om surseance van betaling en faillissementen te bespreken.

Kijk naar je kosten


We schreven eerder al een stuk over hoe aangetoond kan worden dat je last hebt van de corona crisis, door de cijfers van voorgaande jaren te vergelijken met nu, maar daar zit nog een laag onder. Misschien is dit de uitgelezen tijd om sowieso eens te kijken naar de bedrijfsvoering. Hier een lijstje. Een gezond bedrijf maakt winst, zo simpel is het. En om winst te maken moet er (normaal gesproken) meer geld binnen komen dan er uit gaat. Wat zijn zaken om op te letten?

TOGS regeling


De regeling voor Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS-regeling) is vrijdag 27 maart opengesteld. De ‘€4.000 euro regeling’ is bedoeld voor branches die het meest geraakt zijn door de maatregelen vanwege het corona-virus. We zetten de voorwaarden op een rijtje.

DGA tijdelijk lager loon


Heb je een BV en ontvang je dus een DGA salaris? Dan moest je jezelf een zogenoemd ‘Gebruikelijk Loon’ toekennen. Heb je last van de corona-maatregelen, dan mag dat nu lager liggen. Lees hier meer.

Liquiditeitsbegroting maken


Heeft je onderneming het zwaar in deze onzekere tijden? Of gaat het juist heel goed nu en denk je aan uitbreiden? Veel ondernemers moeten nu bij een bank een lening aangaan, en vaak vraagt de bank dan om een liquiditeitsbegroting. Wat aanwijzingen over hoe die te maken geven we hier.

Thuismanagement


Het ziet ernaar uit dat het ‘nieuwe normaal’ in ieder geval niet in de kantoortuin plaats gaat vinden. De ‘anderhalvemetermaatschappij’ is daar niet te handhaven en gedeelde (kleine) ruimtes (denk aan liften, draaideuren maar ook vergaderruimtes) zijn broeinesten voor het virus. Thuiswerken zal een blijvertje blijken. Maar hoe manage je een thuiswerkend team?

De exit-strategie


Nederland gaat langzaam uit de intelligente lockdown. De basisscholen zijn weer begonnen en ook de contactberoepen mogen weer aan het werk. Allemaal met inachtneming van de regels rondom afstand houden, maar wel met onderlinge verschillen. Zo draagt de tandarts wel (verplicht) een mondkapje maar de juf niet. Mag de horeca weer open, maar de sportschool nog niet. Hoe zit het nou?

Noodpakket vanaf 1 juni


De noodmaatregelen voor ondernemers die getroffen werden door de maatregelen rondom het corona-virus, eindigen binnenkort. Maar het kabinet heeft een vervolg aan steunmaatregelen opgesteld. We zochten de verschillen hier uit.

Regeling voor flexwerkers: TOFA


Flexwerkers leken een vergeten groep te zijn, in de maatregelen die de overheid trof. Maar dat is niet meer! Dus ben je een flexibele arbeidskracht en heb je in maart, april en mei een stuk minder (bij)verdiend dan normaal? Dan heb je misschien recht op een TOFA-uitkering van het UWV!

TVL: vervolg op de TOGS


Er was al de TOGS; de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren – de € 4.000,- om de eerste ergste problemen te overkomen, waar we in april al over schreven. Die regeling krijgt nu een vervolg met de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Het derde steunpakket


Nu we feitelijk in de tweede golf zitten, zijn ook de steunpakketten weer aangepast. In het zogenoemde ‘derde steunpakket’ zitten regelingen als NOW, de TOZO en TVL weer, soms wat aangepast ten opzichte van eerder. Heel veel ‘nieuws’ is er dus niet in dat nieuwe pakket. We geven een kort overzicht.

Omzet gedaald? Is de KOR de oplossing?


Er is momenteel veel reclame op de radio en social media over de Kleine OndernemersRegeling, de KOR.
Ook wij kregen er vragen over. Wat is die regeling en is het verstandig om te kijken of je ervoor in aanmerking komt? We doken er in.