Jets

Praktisch advies in rare tijden

De NOW in de praktijk


De regeling van de NOW, de Noodmaatregel Overbrugging ter behoud van Werkgelegenheid wordt in de week van 6 april opengesteld. Of we even mee wilden kijken met een ondernemer in de Horeca.

Deze uitbater van een café-restaurant zit vlak bij een belangrijke toeristische trekpleister. Op 12 maart moest hij gehaast zijn deuren sluiten en hij heeft er niet voor gekozen om voor bezorgen of afhalen te gaan: zijn normale klanten, de toeristen, blijven nu immers ook weg. Zijn omzet is nu dus nul.

De ondernemer heeft als ondernemingsvorm een BV en hij staat zelf als DGA dus bij zijn eigen bedrijf op de loonlijst. Daarnaast heeft hij een aantal mensen in dienst, waaronder een kok, een medewerkster achter de bar, en in het hoogseizoen nog verschillende oproepkrachten. Dit zijn meestal studenten of scholieren die (gelukkig) nog niet veel gewerkt hadden dit jaar. Een van hen heeft al een ander baantje in een supermarkt genomen: hij heeft naar hen geen verplichtingen op dit moment. Zijn kok en zijn barmedewerkster hebben wel een vast contract, met daarin een tijd-voor-tijd regeling, zodat ze in de zomer meer kunnen werken dan in de winter.

Zijn vragen gaan vooral over hoe hij nu moet berekenen hoeveel omzet hij verliest. Want op de website van de rijksoverheid staat dat er gekeken moet worden naar de omzet van de maanden maart, april en mei? Hij was tot 12 maart nog open, dus helemaal 100% omzetverlies heeft hij niet? En wat als hij besluit zijn slibtong via een luik te verkopen, als afhaal? Is hij dan die subsidie kwijt?

Het (voorlopige) antwoord hierop werd op 31 maart duidelijk. In een kamerbrief stond een en ander uitgelegd.

In de tekst van de rijksoverheid staat: “Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Maar soms is uitblijvende klandizie pas later terug te zien in de omzetdaling. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start.”

Voor deze ondernemer is het niet per se negatief dat hij zijn jaaromzet door vier moet delen om de vergelijking te maken. Hij heeft te maken met seizoensinvloeden en zijn totale omzet van €220.000,- in 2019 was als volgt verdeeld:
Stacks Image 9
Als deze ondernemer zijn totale omzet deelt door 4, komt hij op een omzet per kwartaal van €55.000,-.
Stel je voor dat deze ondernemer inschat dat hij met afhaal nog een omzet kan draaien die tien procent is van zijn normale omzet. Dan mist hij dus 90%, en komt hij in aanmerking voor een subsidie van (90% van 90%) 81% van zijn loonkosten.

Let op: de NOW-regeling geldt niet voor de directeur groot-aandeelhouder (DGA’s)die op de loonlijst van de BV staat. De regeling kan in dit geval dus alleen aangevraagd worden voor de kok en de medewerker bediening.