Jets

Praktisch advies in rare tijden

SBI Code niet in ‘de’ lijst


De lijst met SBI codes die in aanmerking komen voor de TOGS regeling wordt nog dagelijks aangepast. Desondanks vallen er nog aardig wat bedrijven buiten de boot. Zo ook een ondernemer die artikelen importeert en die doorverkoopt aan (met name) bloemisten; de detailhandel dus.

De bloemenhandel ligt op zijn gat momenteel, en daarmee ook de handel van deze groothandel. Waar de omzet per week normaal gesproken rond de €4.000,- per week ligt, is vorige week € 80,- euro omgezet. Met een SBI code die begint met 46xxx is dit bedrijf een groothandel, en die komen nu (nog) niet in aanmerking voor de gift van €4.000,-.

Behalve adviseren een aanvraag op de site van het RVO in te dienen om wél in aanmerking te komen (wat deze ondernemer al gedaan had) konden we eigenlijk alleen een luisterend oor bieden aan deze ondernemer. Controleer dagelijks of de code is toegevoegd aan de lijst, wie weet.

Verder konden we nog adviseren andere afzetkanalen te zoeken. In bouwmarkten en tuincentra is het nu nog wel druk, en dat kan vanuit de groothandel. Verkoop aan particulieren is met een SBI code beginnend met 46 niet toegestaan, maar misschien is er een code beginnend met 47 toe te voegen aan de bedrijfsactiviteiten en kan via het internet wat verkocht worden? Marktplaats heeft voor ondernemers momenteel haar diensten gratis gemaakt. Overigens is door het toevoegen van een andere code aan de bedrijfsactiviteiten niet alsnog een aanspraak te maken op de regeling. Die kijkt namelijk alleen naar de codes zoals die voor 15 maart waren ingeschreven.

Kosten binnen de perken houden is nu voor deze ondernemer heel belangrijk. We schreven daar al eerder wat over. Verder hopen we mét deze ondernemer mee dat dit allemaal niet te lang gaat duren…